Давид Бурлюк – митець світового маштабу

Давид Бурлюк – митець світового масштабу, український художник-футурист, поет, літературний і художній критик, видавець. Його постать у контексті світових мистецьких надбань є легендарною й водночас доволі таємничою, недостатньо пізнаною. Екстравагантний син України, який стояв біля витоків нового мистецтва XX століття, став ідеологом світового авангарду, його називають «українським батьком світового футуризму». Уродженець Сумщини, що народився та провів свої дитячі роки на хуторі Семиротівка біля Лебедина. І де б він не жив, в його творчості та мистецтві завжди лишалася частинка української душі та дитячі спогади про рідну землю. Сам Бурлюк, розповідаючи про себе, завжди підкреслював: «…народився в Україні, на хуторі Семиротівка. Україна була і залишається моєю Батьківщиною. Там лежать кістки моїх пращурів, вільних козаків, які змагалися в ім’я слави і сили і волі… Україна у моїй особі має свого найвірнішого сина…».

Навчався в Сумській Олександрівській чоловічій гімназії та отримав добру мистецьку освіту, навчаючись в Казанському та Одеському художніх училищах, в Королівській Академії в Мюнхені, в Парижі, в московському училищі ліплення. У Бурлюка був довгий період блукань і переїздів по всьому світу – від Західної Європи до Японії, Америки. Отож він з повним правом міг називати себе «громадянином світу».

Давид Бурлюк встиг за життя зробити собі ім’я в Японії, США і стати членом Американської академії мистецтв і літератури. Сьогодні роботи митця зберігаються в колекціях найбільших музеїв світу – МоМА, Вітні, Національному музеї Тіссен-Борнемісса в Мадриді та багатьох інших.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика