УМАНСЬКЕ ДИВО



Щорічно у другій половині квітня проводяться Дні заповідників і національних парків – міжнародна екологічна акція на підтримку заповідної справи.

Природно-заповідні території України – це місця особливої, винятково красивої природи. Вони бережно захищені від руйнівного людського впливу та водночас відкриті для кожного, хто хоче насолодитися їхньою красою.

Уманський державний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України – шедевр світового садово-паркового мистецтва. Заснований парк у 1796 році багатим польським магнатом Станіславом Потоцьким, який подарував його своїй коханій дружині Софії. Ідея створення парку в романтичному стилі з використанням римської та грецької міфології належала самій Софії, яка була гречанкою. Автор топографічного і архітектурного проєкту польський інженер Людовиг Метцель зумів на полотно природи покласти образи безсмертних героїв гомерівських «Одісеї» та «Іліади». Естетичні принципи садово-паркового мистецтва на зламі ХVІІІ і ХХ ст., що поєднували ідеї Просвітництва, класицизму та романтизму, були втілені в ансамблі «Софіївка» і мали великий вплив на формування художнього образу садів і парків наступної епохи.

В 1929 році «Софіївку» оголошено Державним заповідником, а в 1991 році парку надається статус наукової установи АН України.

225 років «Софіївка» вражає відвідувачів своєю красою: дивні пейзажі, екзотичні рослини, античні скульптури, водойми, каскади, фонтани, кам’яні гроти. Сьогодні парк щороку відвідують сотні тисяч туристів з різних країн.

Видання з фондів відділу мистецтв допоможуть вам детальніше познайомитися з історією створення цього парку, здійснити захоплюючу заочну подорож його алеями, помилуватися чудовими краєвидами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика