Без селянина немає держави, без фермера - майбутнього



zoom - конференція

Американці люблять стверджувати, що їхню країну створили фермери, і що без їхньої участі не можна навіть обрати президента США. Сімейні фермерські господарства є основою агросектору в країнах Європейського Союзу. Ефективність сільського господарства європейських країн пояснюється всебічною допомогою держави, яка захищає свого товаровиробника, і державна підтримка їх диктується не лише економічними, але й соціальними міркуваннями.

Також і в Україні державна підтримка фермерства виявляється інвестиціями в майбутнє українського села.

В Україні налічується понад 40 тис. фермерських господарств. А це 3/4 від загальної кількості сільськогосподарських підприємств. Більшість фермерів їх створили насамперед для того, щоб прогодувати власні сім’ї, і лише згодом зайнялися товарним виробництвом. І зараз фермери – це люди, які годують країну, покращують інфраструктуру села, надають робочі місця сільським жителям.

Ці та інші проблеми, зв’язані з розвитком фермерства в Україні, обговорювались на онлайн-конференції «Без селянина немає держави, без фермера - майбутнього», організованій працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук бібліотеки на платформі Zoom.

Учасниками її були директор сумського відділення Українського фонду підтримки фермерських господарств Пасько О.М., провідні фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Шпак І.І. та Омельченко О.О., фермери Сумщини – Махітка М.І. (Охтирський район), голова обласної Асоціації фермерів Сумщини, та Басанець А.В. (Сумський район), науковці і студенти коледжу СНАУ, виробничники, користувачі бібліотеки.

Чи виживе фермер без підтримки держави?

Хто витягне село із прірви?

Як з одноосібника вирости до бізнесмена на рідній землі?

Чи є перспектива у сімейного фермерського господарства?

Як зробити фермерське господарство конкурентоспроможним?

На що здатна сімейна ферма?

Конференція викликала у присутніх велику зацікавленість, багато запитань і бажання подальших зустрічей. Ентузіаст безхімічної технології землеробства, фермер Басанець Анатолій Вікторович із захопленням розповів і продемонстрував учасникам конференції органічну продукцію, яку вирощує на сапропелі (мулі) його сільськогосподарський виробничий кооператив «Сумщина». Слава про сир із козиного молока цього господарства вийшла за межі Сумської області. СВК «Сумщина» - один із переможців регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України» у номінації «Продовольчі товари».












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика