ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ МАРЕСЬЕВ


7 квітня, виповнюється 110 років від дня народження Василя Андрійовича Мельника – художника-аматора, безрукого генія пензля із с. Беєве-Комуна Липоводолинського району. Він був учасником Другої світової війни, та під час розмінування мінного поля поблизу Ленінграда втратив кисті обох рук, частково зір і майже повністю слух, але знайшов сили, щоб жити і творити далі, бо ще до війни мав хист до малювання, столярної справи, виготовляв музичні інструменти і майстерно на них грав.

Василь Мельник типовий представник напрямку «українського наївного живопису». Він намалював більше двох тисяч картин. І не дивлячись на його важку долю, серед його картин не знайти жодної похмурої чи сумної. Кожна написана теплими кольорами, на них зображені природа, квіти, люди, їх життя. Також любив він писати портрети рідних, друзів. Є декілька портретів Тараса Шевченка. Доля картин художника досить різна. Більшість автор дарував, кілька десятків залишилися у дітей Мельника, одиниці потрапили у музеї.

Краєзнавчий відділ Сумської обласної наукової бібліотеки має в своїх колекціях книги та періодичні видання, де такі автори як І. Корнющенко, М. Осюхіна, П. Ключина, Ф. Наумко, О. Грінка та ін. висвітлюють життєвий та творчий шлях нашого талановитого земляка.

Віртуальним відвідувачам ми пропонуємо переглянути спогади про батька сина художника - Михайла Мельника, народного артиста України, творця Дніпропетовського театру одного актора «Крик», лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, що можна знайти за посиланням http://theater-krik.com/?page_id=33






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика