День соборності України.

22 січня народ України відзначає День соборності. Свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року. Саме 22 січня 1919 року на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західно-української народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного ІV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалася самостійною, незалежною державою.

З нагоди свята в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці організовано книжкову виставку «Вона – наш вибір, наша мрія соборна вільна Україна». Представлена література висвітлює історію побудови української самостійної соборної держави, розповідає про славетних синів українського народу (П.Дорошенко, І.Мазепу, М.Залізняка, О.Лотоцького та ін.). Заслуговують на увагу видання з фонду Канадсько-Української бібліотеки: «Українська державність 1917-1920», «Україна в добі Директорії УНР», «Артилерія січових стрільців у боротьбі за Золоті Київські ворота»; періодичні видання Українського Національного Союзу (США) і Ліги Визволення України (Канада).

Окремим розділом представлені часописи «Пам’ять століть», «Український історичний журнал», «Дніпро», «Рідна школа», «Історія України», які висвітлюють сьогодення нашої держави.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика