РОДОМ З УКРАЇНИ

 


В рамках проєкту «Резиденція тиші» у відділі мистецтв Сумської ОУНБ відбулася творча зустріч з сумською краєзнавицею Ольгою НЕДОГАРКО, присвячена життю талановитої художниці Марії Башкирцевої – жінки-легенди й людини з драматичною долею.

Родом з України, вона за станом здоров’я більшу половину свого короткого життя провела за кордоном – в Бадені, Ніцці й Парижі. Видатна художниця, обдарована талантом мемуариста, вона мов зірка спалахнула над видноколом європейської культури 80-х років ХІХ століття. Серед шанувальників її творчості були Едуард Моне, Огюст Ренуар, Густав Моро, Бастьєн Лепаж. Їй вдалося стати першою жінкою зі слов’янської Європи, чию картину придбав Лувр. Виданий після смерті художниці «Щоденник», над яким вона працювала понад 10 років, став сенсацією, через що його переклали усіма європейськими мовами.

Учасники заходу переглянули фільм про Марію Башкирцеву. Цікавою була розповідь Ольги Миколаївни Недогарко. Ще в дитинстві вона дізналася від бабусі, що має родинний зв'язок з сім'єю Башкирцевих, багато років займалася пошуковою роботою: вивчала матеріали в архівах, музеях, бібліотеках, виявила там багато нових матеріалів про художницю та її рідних. Побувала у Франції, брала участь у наукових конференціях, писала статті. Уважно прочитавши «Щоденник» Марії Башкирцевої, знайшла там згадки про її перебування на Сумщині. Так, по дорозі з Парижа до рідних Гавронців на Полтавщині завітала у серпні 1876 року до Шпотівки на Конотопщині в маєток свого дядька С. Бабаніна – мирового судді. Цей візит молода художниця детально описала у своєму «Щоденнику».

Марія залишила згадки і про перебування в Сумах. У книзі канадської письменниці українського походження Ірені Книш знаходимо: «Після брудної Полтави Марії тут подобалося: ”Суми– це не тільки повітове місто; але чисте, чепурне, багате, повне шкіл, скрізь врешті відчувається добробут”».

На жаль, картини Марії Башкирцевої в Україні – рідкість: більшість зникла під час Другої світової війни. Вони представлені в музейних колекціях Харкова, Дніпра, Полтави. Ми пишаємося тим, що в фондах Сумського художнього музею зберігається одне з полотен художниці – картина «Горе» (1881).






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика