СЕРЦЕМ З УКРАЇНОЮ

 

130-й річниці з часу перших поселень українців у КАНАДІ (1891) присвячено книжкову виставку «УКРАЇНСЬКІ МОТИВИ КАНАДСЬКОЇ ЗЕМЛІ», яка зараз експонується у відділі мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

 Українська діаспора – надзвичайно багата і цікава сторінка вітчизняної культури, створена непересічними майстрами, які з різних причин потрапили в еміграцію.Всупереч складним політичним та психологічним умовам вони створили багато шедеврів словесного, образотворчого, музичного, театрального мистецтва. Їхня пам’ять постійно зберігала образ рідної України. Усе найкраще, яскраве, виразне, що з’явилося в еміграції, пройняте любов’ю до свого краю, його людей, турботою за долю нації.

 Окрасою виставки стали унікальні видання про культуру української діаспори з фондів Канадсько-українського бібліотечного центру, створеного при Сумській ОУНБ 1999 року за ініціативою і під патронатом Товариства Приятелів України (Канада).

 Сумська земля подарувала світу багатьох видатних діячів української культури, які жили і творили в Канаді. Серед них – художники Андрій БАБИЧ (1921, Охтирка – 2018, Торонто) та Іван КУРОЧКА-АРМАШЕВСЬКИЙ (1896, с. Попівка, нині Роменського р-ну – 1971, Торонто), актриса Ніна ТЕЛІЖИН-МИКОЛЕНКО (1926, Охтирка –2001, Торонто), композитор і музикознавець Павло МАЦЕНКО (1897, селище Кириківка, нині Великописарівського р-ну – 1991, Вінніпег), співак Григорій МАНЬКО-ЯРОШЕВИЧ (1885, с. Підлипне, нині Конотопського р-ну – 1974, Торонто). Матеріали про їхнє життя та творчість, а також портрети наших земляків з діаспори, виконані знаним далеко за межами України художником-графіком Миколою Бондаренком, також представлені в експозиції.

 Нині поза межами України проживають мільйони наших співвітчизників. Таланти, що народилися в Україні, зріли й шліфувалися в чужих землях. Увібравши найкращі досягнення інших народів, представники України своїми здобутками досі прославляють рідну землю по всіх усюдах.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика