Новорічні дива: вчора і сьогодні


Виставка новорічних іграшок 20 століття

Виставка ялинкових прикрас підготовлена на абонементі для юнацтва. Наповнювали виставку працівники бібліотеки. Серед цікавих скляних іграшок – баклажан, кукурудза, морква, перець, огірочки, будиночки, Діди Морози, невеличкі ляльки …

Традиція прикрашати до новорічних свят ялинку у європейців з’явилася наприкінці середньовіччя. Першими ялинковими прикрасами були живі квіти, яблука, яйця, горіхи. Згодом додалися солодощі та різдвяні свічки.

Перша скляна кулька (за легендою) з’явилася саме із-за неврожаю яблук. Вона була видута в 16 столітті в Тюрингії (Саксонія).

В 90-ті роки 20 століття популярними ялинковими іграшками стали тварини, що символізують прийдешній рік за східним календарем. Стало модним купувати ялинки не зеленого кольору. З’явилися срібні штучні ялинки. Їх зазвичай прикрашали одноманітними кулями.

Потім до нас прийшла західна мода: прикрашати кулями двох кольорів. Наприклад: червоними і синіми, золотими і сріблястими… І обов’язковим атрибутом були червоні банти на гілках ялинки.

А далі – мода на іграшки хенд-мейд….

Але, які б прикраси не прикрашали ялинку, вона завжди залишається для нас новорічною красунею.

Згадаємо таке цікаве новорічне намисто! Оригінальна новорічна інсталяція із книг в сучасному виконанні стала предметом для новорічних фото!

З Новим роком!

















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика