Дарунок вірменської громади обласній бібліотеці

Вірмени – один з найстаріших народів на Землі, давно й тісно пов’язаний з історією та культурою України. Вірменська діаспора завжди відігравала важливу роль на всіх рівнях економічного, політичного та культурного життя нашої держави. Хоча вірмени ніколи не відокремлювали себе від життя України, однак завжди зберігали свої духовні та побутові традиції, рідну мову, культуру.

Вже три роки відділ мистецтв Сумської обласної наукової бібліотеки в рамках проекту «Бібліотека – центр діалогу культур» плідно співпрацює з Сумським обласним товариством вірменської культури «Арцах» (голова А. Ф. Цатурян). Серед цікавих культурно-просвітницьких акцій, проведених у бібліотеці, варто згадати виставку дитячих малюнків «З Вірменією в серці» (до 100-річчя геноциду вірмен в Османській імперії), фотовиставку «Каміння Вірменії», тематичні вечори та виставки до ювілеїв видатних діячів вірменської культури: художника Мартіроса Сар’яна, композиторів Комітаса, Арно Бабаджаняна, Мікаела Тарівердієва, кінорежисера Романа Балаяна. Культурно-мистецьким зв’язкам Вірменії та України були присвячені книжкові експозиції «Від Арарату до Дніпра» та «Долі храмів – що долі людські» (вірменська сакральна архітектура України).

Фонди обласної бібліотеки поповнилися багатьма цінними виданнями, які надійшли в рамках програми Спілки Вірмен України по формуванню вірменського книжкового фонду.

Вірменський народ має чудове свято – День дарування книг, який відзначається в день народження класика національної літератури Ованеса Туманяна.

З нагоди цього свята представники вірменської громади передали до бібліотеки кілька нових книг. Привертають увагу видання вірменською мовою – «Оповідання» О. Туманяна та «Історія Вірменії» А. Мовсисяна. Дуже цікавою є книга В. Ріттер (Гаспарян) «Сімейні цінності та традиції», яка присвячена вивченню та порівнянню вірменських та українських свят, обрядів і традицій.

Ці видання, а також альманах «Вірменський вісник» і газета вірмен України «Арагац», яку товариство «Арцах» передплатило для обласної бібліотеки, експонуються зараз на виставці у відділі мистецтв.

Спільні заходи вірменської громади і бібліотеки допомагають популяризації кращих досягнень вірменської культури, сприяють створенню умов для міжкультурного діалогу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика