Вечір пам’яті Марії Капніст

Меморіальний вечір «Марія зі славетного роду Капністів», присвячений 100-річчю від дня народження заслуженої артистки України Марії Ростиславівни Капніст (1914–1993), відбувся на базі Грецького національного інформаційного інформаційно-культурного центру, створеного у відділі мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.
На вечорі йшлося про рід Капністів, знаний в усьому світі полководцями і дипломатами, громадськими діячами і меценатами, літераторами і просвітителями.
Членом «Попівської академії», заснованої на Сумщині у ХVІІІ столітті видатним просвітителем Олександром Паліциним, був відомий поет і драматург Василь Васильович Капніст. Великий родовий графський маєток Капністів існував на Лебединщині.
Доля Марії Капніст склалася трагічно. Цю дивну, ні на кого не схожу актрису глядачі ніколи не бачили молодою. Юність, красу, здоров’я у неї відібрали тільки за те, що вона була шляхетного роду. Та їй вдалося вижити в страшному пеклі ГУЛАГу і не втратити доброти, людяності, милосердя.
Актриса створила понад 100 ролей у фільмах «Тіні забутих предків», «Олеся», «Руслан і Людмила», «Пропала грамота», «Табір іде в небо», «Шанс», «Відьма» та багато інших.
З великим інтересом присутні переглянули уривки з документального фільму, присвяченого Марії Капніст, ознайомилися з публікаціями про її життєвий і творчий шлях. Кінорежисер Р. Богданов, історик-краєзнавець О. Манько, журналіст П. Кислиця поділилися враженнями від зустрічей з дочкою Марії Ростиславівни. Радислава Капніст мешкає у Харкові і збирає матеріали про матір та своїх славних предків, які вписали золоті сторінки в історію України.

За традицією, 22 березня – в день Сорока Святих – в сім’ї Капністів печуть «жайворонків» (печиво у вигляді пташок). Ними і пригостили своїх гостей співробітники бібліотеки, побажавши усім миру та добра. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика