ПОДВИЖНИК КОБЗАРСЬКОГО МИСТЕЦТВА СУМЩИНИ


27 жовтня виповнюється 80 років від дня народження Миколи Григоровича МОШИКА (1941–2021) – відомого українського бандуриста, композитора, музичного педагога, члена Всеукраїнської спілки кобзарів, заслуженого діяча мистецтв України. На жаль, митець не дожив до свого ювілею, його серце перестало битися 26 травня нинішнього року.

Все своє життя Микола Григорович присвятив дослідженню та популяризації кобзарського мистецтва. Ще в шкільні роки у Ромнах йому випало слухати майстерну гру та спів славетного бандуриста Євгена Адамцевича, учнем якого він став.

Захоплення кобзарським мистецтвом привело Миколу Мошика до студії при Державній заслуженій капелі бандуристів, далі – до музичного училища, а згодом до Київської консерваторії імені П. Чайковського, яку він закінчив у 1976 році.

Багато років М. Г. Мошик займався викладацькою роботою. Провів понад 3 тисячі концертів, більшість із яких – доброчинні. В репертуарі митця були твори Єгора Мовчана та Євгена Адамцевича, зокрема на слова П. Чубинського «Славна твоя кобза», Д. Павличка «Молитва», О. Ющенка «Козацька пісня». Микола Мошик – автор дум («Конотопська битва», «Про Глухів», «Про голодомор» та інших), а також пісень на слова Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Дмитра Білоуса, Олександра Олеся, Ліни Костенко, Бориса Олійника. Чарівно звучали на його бандурі твори Бетховена, Моцата, Генделя, Лисенка, Чайковського.

У фондах Сумської ОУНБ широко представлені матеріали про життєвий і творчий шлях Миколи Григоровича, його музичні твори та публікації, присвячені кобзарям і бандуристам рідної Сумщини.

#Мошик_Микола_Григорович #Земляки #Сумщина #Кобзарство_Сумщини

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика