Пам’яті безвинно звинувачених



Народ в пустелі, як верблюд, мовчить,

Між обріями зниклими – задуха,

А ми в оазі зупиняєм мить

Свободи слова, за яку гратують

Або стрічають снігом Колими.

(Ю. ЦАРИК)

День пам'яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

У 2015 році Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганд їхньої символіки». Законопроект було розроблено Українським інститутом національної пам’яті спільно із народними депутатами України, громадськістю та експертами Реанімаційного пакету реформ.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

Особливо великих втрат зазнала українська література. Дослідники називають різні цифри, зокрема, що за сталінщини було репресовано і вигублено від 97 до 500 митців. Тільки нині ми маємо можливість дізнатися, що в радянських тюрмах перебували М. Рильський, О. Довженко, П. Панч, О. Копиленко тощо. Було заборонено талановиті твори П. Тичини, В. Сосюри, У. Самчука, В. Підмогильного, М. Семенка, Р. Купчинського, В. Свідзинського, Б. Лепкого, А. Любченка, О. Лятуринської…

У витки репресій попадали і митці з Сумщини. Незвичайних гонінь зазнали Борис Антонеко-Давидович, Остап Вишня, Пилип Капельгородський, Микола Лукаш, Микола Хвильовий, Василь Чечвянський і пізніше Михайло Осадчий, Анатолій Семенюта, Микола Данько, Геннадій Петров, Юрій Царик.

Відеорозповідь познайомить чи нагадає про мужніх патріотів України та дозволить познайомитися з літературною творчістю письменників-земляків.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика