ГОТУЄМОСЯ ДО ПОЛЬСЬКІХ НАЦІОНАЛЬНИХ ЧИТАНЬ



Представники польської громади Сумщини щороку беруть участь у проведенні Національних читань, які з 2012 року проводяться у Польщі та за її межами з метою популяризації кращих творів національної літератури.
Цьогорічні читання відбудуться 5 вересня. Польська спільнота світу звертається до трагедії-казки «БАЛЛАДИНА» одного з найвидатніших національних поетів-романтиків і драматургів Юліуша СЛОВАЦЬКОГО.
В рамках проєкту «Бібліотека – центр діалогу культур» у відділі мистецтв розгорнута книжкова виставка, присвячена життю та творчості Юліуша Словацького.
Майбутній класик польської літератури мав українське коріння. Він народився 4 вересня 1809 р. у місті Кременці на Волині, враження від цього міста залишилися у нього на все життя, а кременецькі мотиви часто звучать у творчості письменника.
«Балладина» Юліуша Словацького – видатний твір польського романтизму. Драма була завершена в грудні 1834 р. і видана через п’ять років у Парижі. Для самого драматурга цей твір, навіяний спогадами про волинську природу, про народні перекази і казки, був опоетизованим, втіленим у драматичну форму народним переказом. Водночас цією казковою трагедією Словацький відповідав на деякі актуальні політичні питання свого часу. П’єса була створена в еміграції під час дискусій про причини недавньої поразки повстання та про майбутню долю нації. Поет поєднав у своєму творі реалізм та фантазію, зосередившись на аналізі взаємин та вчинків героїв. Історія двох сестер – Балладини та Аліни – стала дуже популярною, мала великий вплив на музику, живопис і скульптуру, втілювалась у численних театральних постановках видатними польськими режисерами та акторами.
Шанувальників польської культури запрошуємо переглянути виставку «”Балладина” та її творець Юліуш Словацький» і взяти участь у Національних читаннях.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика