Крути: і сум, і біль, і вічна пам’ять

                                                                                                             Минає рвучко рік за роком,
                                                                                                             Нестримно дні пливуть,
                                                                                                             І у віки залізним кроком
                                                                                                             Герої Крут ідуть.

В читальній залі для юнацтва обласної універсальної наукової бібліотеки розгорнуто книжкову інсталяцію «Крути: і сум, і біль, і вічна пам’ять», яка вшановує пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів. Дата 29 січня увійшла в українську історію як День пам’яті мужніх героїв, які віддали життя за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.

На виставці представлена література про трагічні сторінки історії України початку ХХ століття, історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, а також публіцистика - спогади учасників бою, яким вдалося вижити.

Поряд з документальними джерелами до уваги відвідувачів бібліотеки представлені художні і поетичні твори про юних героїв Крут: оповідання, нариси, есе, поезії Павла Тичини, Олександра Олеся, Яра Славутича, Олекси Стефановича, Дмитра Павличка, Миколи Луківа та багатьох інших.

Виставку супроводжує мультимедійна презентація, яка відображає історичні відомості про героїчні й трагічні події, розповідає про мужність і героїзм молодих патріотів, незламність духу студентів та гімназистів, що поклали своє юне життя за волю і кращу долю України.

Бій під Крутами став символом нескореності молодих українців, їхнього нездоланного прагнення жити у вільній Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика