Доктор совість


27 листопада виповнюється 90 років від дня народження Зіновія Йосиповича Красовицького (1923-2008), відомого лікаря-інфекціоніста, доктора медичних наук, професора, заслуженого лікаря України (докладніше про нього див. «Календар знаменних і пам’ятних дат Сумщини на 2013 рік», підготовлений нашою бібліотекою і розміщений на її сайті).

      Пам’яті З. Й. Красовицького

      
А що вимірює нам ту дорогу-

Тягучі кілометри, мигні дні?

Тисячоліття ходимо під Богом,

А чи лишаєм хоч сліди від ніг?

Вітри вертають на круги ті ж знову

Над берегами вічної ріки…

 Але, як зорі, світять нам Іова

Добром, як дні, насичені роки…

                                            Юрій Царик
 
 
 
У фонді відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Сумської обласної наукової бібліотеки є унікальний автобіографічний нарис Зіновія Красовицького «По тернистым дорогам жизни (записки медика – ветерана Великой Отечественной войны)» (Сумы, 2006. – 351 с.). Епіграфом  якого є слова С. Островського «Нас все меньше и меньше, а ведь было нас много, а ведь было нас столько, что ломилась дорога». Ця книга дорога нам ще й тим, що містить присвяту, яку написав сам автор своїм розмашистим почерком            

 
Ні, відомий лікар-інфекціоніст не був нашим читачем, і ми не були з ним особисто знайомі. Ця книга потрапила до нас завдяки відомому письменнику, тележурналісту Юрію Миколайовичу Царику, який попросив її для нас у З. Красовицького під час його чергового приїзду до Сум (до речі, Юрій Миколайович поділився своїми спогадами про дружбу з професором у  обласному тижневику «Ярмарок» (17 жовтня 2013 р.)).  І ми і наші користувачі дуже вдячні Юрію Миколайовичу за цю велику і добру справу, завдяки якій всі хто бажають мають можливість ознайомитися із нею у нашій бібліотеці (тираж цієї книги всього 100 примірників).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика