Паліцинські читання


23 травня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Н. К. Крупської відбулися ювілейні заходи, присвячені 30-річчю проведення «Паліцинських читань» за участю заступника голови обласної Ради І. М. Ребенка, заступника обласного управління культури і туризму облдержадміністрації Л. О. Демченко, начальника відділу культури і туризму Сумського району Ю. М. Холодюна, ректора СОГО «Паліцинська академія» М. П. Теслі, 1-го проректора А. М. Близнюка, проректора М. Є. Тимошенка  та інших.

На перегляді літератури «Просвітитель, архітектор, поет» з фондів відділу краєзнавчої літератури і бібліографії присутні познайомилися з матеріалами про життя і діяльність Олександра Паліцина та «Паліцинської академії».

Олександр Олександрович Паліцин, як просвітитель, поет, архітектор, громадський діяч,  відіграв велику роль в розвитку просвітництва, культури, духовності як на Слобожанщині, так і за її межами.  Він є засновником просвітницького гуртка «Попівська академія». За його ініціативою та участю відкриті перші на Сумщині публічні бібліотеки, організована братська школа. Брав участь у створенні першого в Україні Харківського університету. Як поет працював у різних поетичних жанрах. Перкладав твори французьких просвітителів. Йому належить один з перших у російській літературі поетичних переспівів «Слова о полку Ігоревім», виданий у Харкові у 1807 році. Паліцин є автором проектів кількох споруд і садово-паркових ансамблів на Сумщині.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика