В Канів – до Тараса Шевченка


У червні 2013 року ми,  працівники Сумської обласної наукової бібліотеки спільно з ЦСГР «Рідний край» та координатором краєзнавчих проектів Ю. В. П’ятаченком, у рамках проекту «Разом відкриваємо перлини рідного краю»,  здійснили експедиційну поїздку  до Канева Черкаської області. Подорож була організована в ході підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Великого сина українського народу Тараса Григоровича Шевченка.
 
Відвідали Свято-Успенський собор ХІІ ст., в якому з 20 по 22 травня 1861 р. стояла домовина з прахом Т. Г. Шевченка, і звідкіля він розпочав свій останній шлях на Чернечу гору. Ознайомилися з новою експозицією Шевченківського Національного заповідника і були приємно вражені численними експонатами, які в Шевченківському Домі репрезентують Сумщину, а саме: «Чигиринський Кобзар. Гайдамаки» (1844 р.), надрукований сумчанином І. Т. Лисенковим, мистецька Шевченкіана представлена картинами Н. Онацького, скульптурами І. Кавалерідзе, ескізними роботами з оздоблення музею  В. Кричевського, розписаною бандурою роменського кобзаря  Є. Адамцевича. Ми  побували в науковій бібліотеці Заповідника, де зустрілися зі своїми колегами. Заслужений працівник культури, провідний науковий співробітник Шевченківського національного заповідника З. П. Тарахан-Береза презентувала свою нову монографію «Заворожи мені, волхве…».  Тарас Шевченко та Михайло Щепкін», яка вийшла напередодні 200-річного ювілею Т. Г. Шевченка та 225-річчя з дня народження геніального актора М. Щепкіна.  Колектив обласної книгозбірні подарував науковій бібліотеці Національного заповідника  Тараса Шевченка в м. Каневі книгу-альбом «Майстри декоративно-ужиткового мистецтва Сумщини».

 
 
Ми вклонилися могилі Великого Кобзаря і поклали до підніжжя пам’ятника квіти. І зазвучали  вірші Тараса Шевченка із «Кобзаря», видання 1927 року у нашому виконанні.
 


Висловлюємо  сердечну подяку нашим новим канівським друзям Наталії Луковець (виконавчий директор туристичної асоціації Канівщини) та Віктору Тарахану – патріарху екскурсоводів Шевченківського заповідника (Майже 50 років віддано служить Віктор Савович Тарахан Кобзарю, ведучи розповіді про Т. Шевченка на 10 мовах народів світу).

Відвідали ми і Шевченків гай, висаджений під час проведення  11 квітня 2013 р. у Каневі Всеукраїнської народної екологічної акції «Живий пам’ятник природи – Тарасові Шевченку». З трепетом ми дивилися на перші зелені листочки липок, дерева, яке здавна прикрашає Суми, висаджених сумськими освітянами (благодатна канівська земля і любов людей допомогли усім саджанцям прижитися).

Річка життя Тараса Шевченка – Дніпро. Божественні краєвиди канівських гір, життєдайна сила Дніпрової води, натхненне слово Поета подарували незабутні враження, нам, сумським бібліотекарям.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика