Україна навіки соборна

                          З нагоди  Дня Соборності України у відділі обслуговування користувачів обласної наукової бібліотеки  організовано перегляд літератури «Там, де єдність, там і сила».

          День Соборності України відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки (1919 р.).

          «Соборна» означає спільна, злагоджена, та, що має згоду усіх. Свято символізує єдність земель України, підкреслює, що ми всі – це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити.

          Ідея соборності України була однією із найзаповітніших мрій українців протягом десятиліть. ЇЇ обґрунтовували у своїх працях визначні мислителі та діячі ХІХ століття М. Грушевський, М. Драгоманов, І. Франко та ін. Соборність українських земель була одним з пріоритетних напрямів української революції, що розпочалась в 1917 р.

          На перегляді представлені матеріали, що розповідають  про передумови і наслідки проголошення Акту Злуки, тенденції та значення цієї події для українського національного руху.  Видання з фонду Канадсько-Української бібліотеки показують, як українські емігранти розуміли питання соборності та сприяли подальшому відродженню та розвитку української державності.

          З представленою літературою, в зв’язку з локдауном,  можна буде ознайомитися з 25 січня. Запрошуємо всіх бажаючих.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика