Про #голодомор# мовою графіки

26 листопада, напередодні Дня пам'яті жертв голодомору та політичних репресій, у Сумській обласній науковій бібліотеці відбулась онлайн-зустріч «Микола Бондаренко: лінорити творчої долі».

Користувачі та співробітники публічних бібліотек області мали змогу приєднатися до спілкування з автором обласного Меморіалу жертвам Голодомору 1932–1933 років в Україні в селі Піски Буринського району, пам’ятника в селі Чернечо-Слобода за цією ж тематикою, унікальної книги «Україна – 1933: Кулінар­на книга. Пам’ять людська», за яку він отримав орден «За заслуги» III ступеня, художником-графіком, краєзнавцем, заслуженим діячем мистецтв України з міста Буринь – Миколою Михайловичем Бондаренком.

Під час зустрічі митець презентував свою нову графічну серію «Пастухи калякають», головна тема ліноритів у якій – це спогади дідів-пастухів про життя села Дмитрівка Буринського району і навколишніх сіл в період колективізації, голоду 1932–1933 рр., 1946–1947 рр., війни та післявоєнні роки сталінізму.

Учасники мали унікальну можливість побачити картини з нової серії та почути розповідь про них від автора. Дивлячись на роботи, присутні відкривали для себе всю трагічність тих подій, всю ту жорстокість, з якою катували голодом український народ за його прагнення свободи і незалежності.

Було багато коментарів та побажань автору. Присутні на заході зійшлися у думці, що голодомор в Україні – не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам'яті українського народу.










 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика