«Духовні засади козацької лицарської культури»

24 липня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці в рамках циклу зустрічей з видатними діячами краю до 80-річчя утворення області відбулася публічна лекція Олега Корнієнка – голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України, лауреата премії імені академіка П. Тронька.

Робота Олега Миколайовича на ниві краєзнавства була достойно поцінована Національною спілкою і сум’янами, які цікавляться історією свого краю і цінять здобутки своїх патріотів.

Щиро вітали, дали високу оцінку справі, яку проводить Олег Миколайович його спілчани – науковці: Олександр Вовк, В’ячеслав Артюх, Валерій Власенко та побажали йому подальшої плідної праці на краєзнавчій ниві та на благо України!

В своєму виступі Олег Корнієнко підняв дуже важливу і актуальну нині тему – тему національно-патріотичного виховання. Актуальна тому, що патріотичне виховання, огляд на ті події, що сьогодні відбуваються в країні, ця ідея має бути осучаснена, тема дуже потрібна. Коли постає питання захисту нашої ідентичності, нашого народу, рубежів держави, без патріотичного виховання, яке базується на протиріч козацькій історії, осучасненій, нам не обійтися, так як не обійтися і без серцевини лицарської козацької етики: як козаки ставилися до влади, як козаки ставилися до держави, що вище за своє життя, а це Віра, Честь і Вітчизна.

Не менш важливе питання ставлення до жінки. Здавна в піснях, легендах було шанобливе ставлення і до матері, і до жінки-дружини. Козацька країна постійно перебувала у стані війни і коли чоловіки гинули в лави до зброї ставали жінки. В ті часи, коли в західній Європі посестри навіть не мріяли про таке, наші жінки мали рівний голос, до них прислухалися, за жінкою зберігалося майнове право і на рівні з чоловіками мали права в родині.Дізналися багато цікавого про те, щодозвіл на шлюб доньки козацької старшини давав гетьман та мати нареченої,що дівчатка та хлопчики разом отримували домашню освіту, жінки часто знали по декілька європейських мов, зокрема й латину і т. ін.











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика