Книжкова виставка «Чари купальської ночі»

«Купало, Купало,
Чи ти з неба впало,
Чи ти з землі взялося,
Що таке вдалося». -
       співається так в Купальській пісні. Івана Купала – день літнього сонцевороту, що символізує єдність сонця і води. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а, за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили; дозрівають овочі й хліби, землероби готуються до жнив. Наші предки казали, що в цей день одружуються Цар Вогонь і цариця Водиця. Поєднуючись, вони творили світ – адже життя на землі неможливе без тепла і вологи.

Свято відзначала переважно молодь у купальську ніч. Обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою. Купальські вогні – це відгомін культу сонця, купальська вода – символ цілющої сили, папороть – символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу й кохання, а купальське дерево – родючість та щастя.

Найважливіший момент купальського свята – стрибання молоді через вогонь. Якщо хлопець та дівчина вдало стрибнули – будуть разом, позбавляться злих чар і отримають міцне здоров’я. Ще дівчата в цю ніч плели вінки, ставили в них свічки і пускали на воду, загадуючи на нареченого…

Купальська ніч – чарівна ніч. Адже в самій хащі лісу тільки раз на рік розквітала вогняна квітка папороті, яка дарувала незвичайні здібності розуміти мову птахів та звірів, лікувати хворих і знаходити скарби.

Відділ абонементу для юнацтва пропонує користувачам бібліотеки книги, що розповідають про яскраве і самобутнє життя та свята наших предків, їх уподобання і розваги. Та навіть і в наші часи це свято стає дійсністю! То ж прочитайте чи перечитайте книги Миколи Гоголя, Михайла Старицького, Ольги Кобилянської. Чи дізнайтесь про свято в книгах Олекси Воропая, Василя Скуратівського, Артура Ярещенка, Світлани Черепанової, в міфах і легендах українців… Перегляньте чарівні картини Віктора Наконечного, Леоніда Литвина, Тетяни Дєдової, заспівайте Купальських пісень…






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика