Тематичний вечір «Історія вулиць – в особах: М. Міхновський»

Продовжуючи цикл заходів «Історія України в назвах вулиць рідного міста» в Сумському військовому ліцеї «Кадетський корпус» ім. І. Харитоненка працівниками відділу абонементу для юнацтва проведено тематичний вечір «Історія вулиць – в особах».
Звідки взялись нові назви вулиць нашого міста, хто ці люди, іменами яких вони названі? На ці та інші питання і намагалися дати відповідь учасники вечора: кадети, вчителі, бібліотекарі.
Вшанування подій Української революції 1917-1921 рр., сторіччя якої почала відзначати країна, стало першим етапом знайомства з видатними державотворцями, імена яких увічнено в назвах вулиць м. Суми. Один із них – Микола Міхновський – організатор українського війська та перший ідеолог самостійності України. Міхновський залишив зовсім невелику за обсягом спадщину. Його публіцистика, політологічні статті та програмні документи могли б скласти лише один невеликий том. Натомість вони склали цілу епоху в історії української суспільно-політичної думки. І серед них «Десять заповідей УНП» на рівні із брошурою «Самостійна Україна» стали найвидатнішим твором і спадком Миколи Міхновського, що без сумніву спричинив потужний вплив на становлення, розвиток та формування українського націоналізму. Розроблені вони були особисто Міхновським у 1903 році як своєрідний партійний «кодекс честі» для членів УНП та бажаючих вступити у партію. І перша заповідь в оригіналі звучить так: «Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна – республіка робочих людей».
З непересічною особистістю Міхновського учасників вечора познайомив і перегляд відеоролика «Поборники Незалежності України»
Зустріч завершило жваве обговорення поглядів та ідей видатного діяча, взятих на озброєння не одним поколінням українців, і не втратили своєї сили і сьогодні.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика