Корифей українського мистецтва

12 квітня відбувся круглий стіл присвячений 130-річчю від дня народження Івана Петровича Кавалерідзе – видатного скульптора, режисера, кінодраматурга. Організатори працівники краєзнавчих відділів Сумської та Полтавської обласних наукових та Роменської центральної міської бібліотек.

У своїх виступах науковці наголосили на величезну й неоціненну спадщину нашого земляка, поділилися спогадами про зутрічі і спілкування з Іваном Петровичем.

Мистецтвознавець Надія Юрченко розповіла про мистецький доробок, особові речі, які зберігаються у Сумському обласному художньому музеї ім. Н. Х. Онацького та поділилася спогадами про тривале спілкування з Іваном Кавалерідзе.

Про видатні твори, які становлять визначні віхи не лише в творчій біографії Кавалерідзе, а в усьому образотворчому мистецтві, а це монументальні пам’ятники Т. Шевченку в Ромнах (1918 р.), Полтаві (1925) та Сумах (1926 р., нажаль незбережений) говорили: Григорій Діброва – знаний краєзнавець, Сергій П’ятаченко – кандидат філологічних наук, доцент СДПУ ім. А. С. Макаренка. Сергій Васильович також розповів ще про одну грань таланту нашого земляка – драматургію.

Про образ Івана Кавалерідзе в есеїстиці Уласа Самчука – розповів старший викладач СОІППО Юрій П’ятаченко.

Грунтовну розповідь про полтавський період в житті Івана Петровича Кавалерідзе розповіла старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталія Кузьменко.

Присутні мали можливість почути у записі інтерв’ю з Іваном Кавалерідзе, де він розповідає про пам’ятник Тарасу Шевченку та організацію музично-драматичного театру в Ромнах. З теплотою і любов’ю згадує він у виступі Степана Шкурата і Ганну Затиркевич-Карпинську.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика