Ювілей Генріка Сенкевича

 Цього року виповнюється 170 років від дня народження та 100 років від дня смерті класика польської літератури, видатного майстра художньої прози, творця жанру польської новели і польського історичного роману, лауреата Нобелівської премії з літератури 1905 року Генрика Сенкевича (1846–1916). Сейм Республіки Польща ухвалив рішення, згідно з яким 2016-й рік є роком Генрика Сенкевича.

Співробітники відділу мистецтв разом зі своїми друзями і партнерами – членами Польського центру «Віра. Надія. Любов» – підготували і провели ювілейний літературно-мистецький вечір «Генрік Сенкевич – видатний історичний романіст». Представники польської громади підготували цікаві розповіді та відеопрезентації про життєвий і творчий шлях митця, охарактеризували найбільш відомі його романи: «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володийовський», «Хрестоносці», «Quo vadis» («Камо грядеши»). Співробітники бібліотеки оформили книжкову виставку, на якій були представлені не тільки твори Сенкевича, а й публікації про їх екранізацію. Яскравим закінченням заходу стало колективне виконання народної пісні «Hej, sokoły», яка звучала у фільмі «Вогнем і мечем» польського кінорежисера Єжи Гоффмана.

Цікаво, що під час цьогорічного проведення традиційних Всепольських читань поляки будуть читати роман «Quo vadis» («Камо грядеши»), вшановуючи пам’ять Генріка Сенкевича. Саме цей твір – один з найвідоміших у світі, він перекладався більш ніж сорока мовами.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика