Оберіг – власними рученятками

Здавен у кожній українській родині роль оберегу виконувала лялька-мотанка. Вона була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, однією із найдревніших іграшок і сакральних істот нашого народу. Люди вигадували ляльку-мотанку,подібну собі, як забаву для дітей, як оберіг дому.

У цікаву майстерню на деякий час перетворилась бібліотека ЗОШ №17. До п’ятикласників з майстер-класом із виготовлення української народної ляльки завітали працівники відділу обслуговування обласної наукової бібліотеки. Вони розповіли про історію, символізм ляльки-мотанки, особливості її виготовлення. 

На слайдах діти побачили наскільки різноманітними бувають ляльки-мотанки: зовсім простенькими, зробленими нашвидкуруч, або старанно як подарунок на свято, весілля, чи на день народження. 

Діти мали змогу потримати в руках та розгледіти справжні ляльки, які були створені на різні потреби (весільна, оберіг, як забава для дитини та ін.).


Потім учні приступили до виготовлення оберегу власними руками. Вони із задоволенням працювали з клаптиками тканини, нитками, тасьмою. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика