«Україна» - журнал вітчизняної інтелігенції

 /до 110-річчя виходу першого номера/




У січні 1907 року вийшов перший номер журналу «Україна», заснований видатним державним вченим та громадянським діячем, першим Президентом України Михайлом Грушевським.

Всеукраїнський часопис «Україна» упродовж усієї своєї столітньої історії був громадсько-публіцистичним літературно-художнім виданням, у центрі уваги якого усе розмаїття українського життя-буття – минуле, сучасне, майбутнє.

Відомий серед вітчизняних і зарубіжних читачів тижневик «Україна» за часи свого існування послідовно формував національну ідею, свідомість, патріотизм, чим завжди заслуговував уваги суспільства. Тут друкувалися самостійні праці з української історії, записки, спомини, оповідання, біографії, особливо цінні історичні документи, мемуари, хроніки української старовини та все взагалі, що змальовує народне життя в Україні.

Треба зазначити, що напередодні свого 80-річного ювілею часопис «Україна» провів виїзну читацьку конференцію з читачами та бібліотекарями Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки, де велась розмова про знаний у всьому світі тижневик. Присутні були ознайомлені з подальшими редакційними планами часопису. В обговоренні взяли участь шанувальники бібліотеки – книголюби й письменники. Це було справжнє свято в культурному житті нашої області.

Проіснувало унікальне видання не так багато, але й немало – 102 роки. Ціла епоха! Журнал жив , навіть в радянській Україні.

Будемо сподіватися, що протягом перших десятиліть другого століття журнал «Україна» з новим поколінням редакторів і журналістів поновить своє існування і поверне собі ім’я. Потрібно надати нового плідного життя найстарішому вітчизняному часопису, який знову заговоить мовою свого народу і стане продовженням зацікавленого діалогу зі своїми читачами,  що в свій час заклали батьки-фундатори. А користувач, в свою чергу, чекає на улюблений співрозмовник. Адже «Україна» завжди була відкрита для спілкування…

Працівники відділу періодичних видань Сумської ОУНБ запрошують всіх бажаючих переглянути раритетні журнали «Україна» 1981-2009 років видання, які зберігаються у фондах бібліотеки.


Близнякова Катерина, бібліотекар

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика