«Не забудеш мене, моя нене, Вкраїно П. Куліш»

До уваги шанувальників творчості ПАНТЕЛЕЙМОНА ОЛЕКСАНДРОВИЧА КУЛІША – українського письменника, фольклориста, етнографа, лінгвіста, редактора і видавця.

Цього року йому виповнилося 200 років від дня народження. За ініціативою Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки на основі власного краєзнавчого фонду та ресурсів ГО «Центр розвитку території та соціального маркетингу «Триторія» було підготовлене видання «Не забудеш мене, моя нене, Вкраїно П. Куліш».

В антології кулішезнавства Сумщини (за нинішнім адм.-тер. поділом) представлені різножанрові розшукові та аналітичні статті, уривки з досліджень 21 автора за майже 120 років (від кінця ХІХ до поч. ХХст.) Тексти подаються мовами оригіналів, із збереженням тодішньої орфографії. Починається книжка матеріалами проф. М.Сумцова, надрукованими в Енциклопедичному словнику Брокгауза й Ефрона (1895). Вступна стаття написана відомим шосткинським краєзнавцем В.Терлецьким.

Видання підготовлене в рамках відзначення 80-річчя з часу утворення Сумської області (1939 р.) за Програмою економічного і соціального розвитку Сумської області на 2019 рік та наступні 2020-2021 програмні роки.

Упорядники висловлюють подяку всім причетним до створення цього видання. Особлива подяка колегам із відділу «Україніка» Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка за допомогу у отриманні матеріалів про П. Куліша, відсутніх у фондах нашої книгозбірні, Наталії Міллер (Шостка) за архівні малознані матеріали із творчої спадщини Пантелеймона Олександровича Куліша (поч. роману «Хутор Маковка» та спогади О. Білозерського про останній день життя Куліша), Олегу Ткачову – видавцю – за дизайнерське оформлення.

Книжка буде розподілена серед публічних бібліотек області.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика