Я маю право

Рівний доступ до правосуддя є невід’ємною частиною сталого розвитку держави. Спільна правопросвітницька діяльність Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки і Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області полягає в проведенні інформаційних заходів з правових питань, які хвилюють людей та є актуальними для їхніх громад і окремих соціальних, вікових та інших категорій громадян.

Право на гарантований державою захист має сьогодні досить широке коло вразливих категорій осіб, в тому числі і молодь. Тому засідання «круглого» стола за темою «Молодь, знай свої права!» проведений працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки спільно з фахівцями Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області мав за мету довести до відома студентів будівельного коледжу та молодих користувачів бібліотеки інформацію про їхні права, гарантовані державою:

· право на повагу до своєї честі та гідності;
· право на захист від насильства;
· право на повагу до свого приватного життя;
· право на спілкування з обома батьками (якщо батьки розлучені).

Засідання «круглого» стола в бібліотеці було покликане не лише інформувати молодь про їхні права, а й навчити її, як ці права захищати і як діяти, коли відбувається порушення прав молодої людини.

Студентська молодь, присутня на заході, активно включилася в обговорення і вирішення різних ситуацій правопорушень, адже це для них дуже актуальні і болючі проблеми (телефонне шахрайство, Інтернет-покупки, мобільні «виграші» і т. п.).

І наостанок зустрічі фахівці Центру правової допомоги попередили про можливі варіанти небезпеки для кожної молодої людини і озвучили свої поради молодому поколінню:

· не ділися приватною інформацією про себе та свою сім’ю у мережі Інтернет чи з випадковими знайомими, навіть якщо це виглядає як проста цікавість або соціологічне опитування;
· якщо тобі забороняють розповідати про якісь речі батькам, - швидше за все, твої права порушують і тобі варто негайно звернутися за допомогою до дорослих, яким довіряєш.

Працівниками відділу бібліотеки були підготовлені - відкритий перегляд видань «Правові гарантії для молоді» і бібліоінформіна про нові надходження літератури за темою засідання.


















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика