Основи держави – закон і право

Відповідно до Указу Президента України від 8 грудня 2008 року «Про Всеукраїнський тиждень права» в Сумській обласній науковій бібліотеці проходять різноманітні заходи. Їхня мета – інформування громадян про їхні права та шляхи їх захисту.

Всеукраїнській тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня - Міжнародний день прав людини, який засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. З нагоди цього свята працівники відділу обслуговування користувачів завітали до курсантів Кадетського корпусу ім. І. Г. Харитоненка з усним журналом «Ти - людина, відповідно, маєш право», що включав сторінки «Всесвітня декларація з прав людини», «Права дитини», «Булінг».

До участі в заході були запрошені фахівці обласної юстиції, представник громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини. Вони розповіли про основоположні права людини, які закріплені в Загальній декларації прав людини, ухваленій 70 років тому. Вона стала першим міжнародним документом, в якому чітко сформульовані положення про права людини.

Говорили про різні види насильства та булінгу; переглянули відеофільми.

На часі важливо, щоб молоді люди були добре обізнані про весь спектр прав, що належить кожній людині та знали як їх захистити у разі порушення.

В рамках тижня права у бібліотеці було розгорнуто перегляд літератури «Основи держави – закон і право», який включав розділи «Правова система України», «Конституція України як складова офіційного іміджу держави» «Юридичні гарантії забезпечення прав людини», «Правова допомога: що корисно знати», «Права дитини в контексті потреб суспільства» та ін. На перегляді були представлені законодавчі акти, наукова, науково-популярна, навчальна література, довідкові видання.

В заході прийняли участь спеціалісти Головного територіального управління юстиції в Сумській області. Вони надали літературу та інформацію користувачам та працівникам бібліотеки в рамках просвітницького проекту «Я маю право».

У відділі обслуговування користувачів організовані книжкові виставки: в рамках проекту Міністерства юстиції України – постійнодіюча «Я маю право» та в рамках Всеукраїнського тижня права – «Закони повинні для всіх мати однаковий зміст». Запропоновані заходи покликані сприяти підвищенню правової освіченості та правової свідомості громадян.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика