Творча зустріч «Славетний рід Капністів: пам’ять жива»

На запрошення співробітників музею А. П. Чехова у Сумах побували нащадки роду Капністів – Радислава Капніст та Лідія Котова, які мешкають у Харкові.
Родовід Капністів ведеться від древнього роду Капнісіссов, православних греків, тому невипадково зустріч з гостями була організована на базі Грецького національного інформаційно-культурного центру, який 2013 року працює у відділі мистецтв Сумської обласної наукової бібліотеки.
Цікавою і захоплюючою була розповідь про історію роду Капністів – поміщиків, графів, власників маєтків на Лівобережній і Слобідській Україні, які були тісно пов’язані з Сумщиною. Одна з вулиць нашого міста тепер носить ім’я Василя Васильовича Капніста (1758–1823) – видатного поета і драматурга, родоначальника сатиричної комедії, який неодноразово відвідував славнозвісну «Попівську академію», засновану О. Паліциним. Капністи були володарями маєтку Михайлівка на Лебединщини, де зберігалася багата колекція творів мистецтва, бібліотека і безцінний родовий архів. Нагальною є проблема увічнення пам’яті Капністів та створення у Михайлівці музею.
Радислава Капніст розповіла про трагічну долю своєї матері – легендарної кіноактриси Марії Ростиславівни Капніст, людини великої власної гідності і рідкісної духовної краси, яка сповна виправдала девіз, вписаний у герб пращурів «В полум’ї непохитні». Присутні переглянули уривки з фільму, присвяченому Марії Капніст, ознайомилися з великою книжковою експозицією, яку підготували співробітники бібліотеки.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика