Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди

 

Голод… Страшне слово, яке закрило собою величезну країну: квітучу, родючу і щедру. Біда, страшніша за все, що довелося пережити народам світу, насувала на Україну, її народ не один раз: і в 1921–1923, і в 1946-1947 роках. Але страшні події 1932–1933 це більш ніж біда, це – Голодомор, свідоме нищення українського народу, визнане міжнародною спільнотою як геноцид.

Трагедія не оминула і терени сучасної Сумської області: вимирали села, обезлюднювали райони. Точних даних про кількість загиблих і досі немає. На відкритому сайті Державного архіву створена електронна база даних, яка вміщує лише частину відомостей – 57 тисяч записів про смерть мешканців Сумської області у 1932–1933 роках. 18 листопада 2020 року ця інформація з’явилася на «Сумському історичному порталі», на який можна зайти із сайту Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

І спогади очевидців, і архівні документи ще потребують подальших досліджень. А кожного року в четверту суботу листопада в Україні дзвонять дзвони, оплакуючи замучених голодом людей.

Відділ абонементу для юнацтва Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки (зала № 302) запрошує відвідати книжкову виставку, присвячену 90-річчю трагічних подій в історії України. Окремі видання виставки висвітлюють Голодомор 1932–1933 років на теренах Сумщини і вміщують спогади, архівні документи, директивні матеріали, списки померлих від голоду.

Збережи пам’ять. Запали свічку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика