«Квітучі Суми, як Вас не любити»

2 вересня вже багато років поспіль сум’яни відзначають День визволення міста від нацистських окупантів та День міста.
Наше місто має багатовікову і цікаву історію. Заснування Сум пов’язане з подіями визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького проти польської шляхти та з ім’ям отамана Герасима Кондратьєва, що привів сюди сто переселенців з міста Ставища Білоцерківського полку на Київщині. В історичній літературі наводяться різні дати заснування міста, але найвірогіднішою датою вважається 1655 рік. Місто Суми зберегло козацькі традиції, в ньому дивовижно поєднуються давнина і сучасність. Сьогодні Суми – це сучасне, ошатне, зелене місто, що має своє неповторне обличчя.
У серці кожного сум’янина теплом зігріта дата 2 вересня, бо це День визволення, день, коли людям повернули свободу і мирне життя. 10 жовтня 1941 року місто Суми було окуповане нацистськими військами. 22 місяці та 23 дні місто знаходилося в зоні військового управління. А 2 вересня 1943 року стрілецькі дивізії полковника К. Є. Зубарєва, генерал-майорів І. І. Мельникова та І. І. Улітина повністю очистили Суми від ворогів. Визволяючи Суми, солдати і командири виявили високу мужність і героїзм, сотні їх удостоєні високих нагород.
Сум’яни свято шанують пам’ять полеглих смертю хоробрих бійців, що принесли мир в їх оселі. Вони увічнені у величних пам’ятниках і обелісках.
Відділ краєзнавчої літератури і бібліографії підготував до цієї світлої дати та з нагоди Дня міста перегляд літератури. Запрошуємо всіх зацікавлених більше дізнатися про наше рідне місто, його історію та визволення Сум від нацистських окупантів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика