ХУДОЖНИК, ЯКИЙ ПОЛОНИВ ПАРИЖ


Сьогодні, 2 квітня, ми згадуємо нашого земляка, уродженця Кролевця Олексу ГРИЩЕНКА (1883–1977) – представника української діаспори, художника світової слави, талант якого засяяв яскравою зіркою на паризькому небосхилі. 
Нині твори мистця зберігаються й експонуються у Парижі, Нью-Йорку, Лондоні, Копенгагені, Бостоні… 2006 року виконано заповіт художника – з Фундації Олекси Грищенка (Нью-Йорк) передано для музеїв України 68 його творів (живопис, графіка, гобелен) та документи з особистого архіву.
Окраса краєзнавчого фонду відділу мистецтв Сумської обласної наукової бібліотеки –монографії Віти Сусак «Українські мистці Парижа. 1900–1939» (2010) та «Олекса Грищенко. Динамо колір» (2017), які вийшли друком у видавництві «Родовід», а також спогади художника «Україна моїх блакитних мрій», «Мої роки в Царгороді», публікації сумських авторів, матеріали з періодичних видань, що розповідають про життєвий та творчий шлях видатного живописця і художнього критика.
Віртуальним відвідувачам ми пропонуємо переглянути електронну версію спогадів О. Грищенка «Україна моїх блакитних мрій», де згадується Кролевець та дитячі роки життя майбутнього художника. 
Її можна переглянути





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика