90 років заснування Буринської районної газети «Рідний край»

«Бережи своє рідне, вивчай, щоб не забути народу, з якого вийшов» — це вислів І. Огієнка, що прикрашає головну сторінку Буринської районної газети «Рідний край», яка в квітні цього року святкує 90-річний ювілей. Погодьтеся, що вік поважний! 
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека щиро вітає редакцію газети і всіх причетних з ювілеєм! І вважаємо доречним познайомити широкий загал з основними віхами в житті газети, що на протязі такого великого часу супроводжувала життя Буринщини. 
В рік заснування, в далекому 1930 році, газета мала назву «Колективіст», що було цілком закономірним в той час, бо країна переходила до нових, досі нечуваних форм господарювання. Наприкінці першого року видання було вирішено конкретизувати назву, виправивши її на «Колективіст Буринщини», і приділяти більшу увагу місцевим, а не запозиченим матеріалам. 
У роки окупації району газета не видавалася. Та одразу після визволення рідної землі «Колективіст Бурині» поновив своє існування. Час та керівництво змінювали життя передплатників і газети. Але газета завжди була поряд зі своїми читачами. Доба «застою», роки перебудови, виборювання незалежності нашою державою — все це находило відображення на шпальтах часопису. 
З листопада 1991 р. газета має назву «Рідний край». І весь час колектив журналістів намагається робити газету цікавою для громади. Газета співпрацює з літераторами, краєзнавцями, долучається до досліджень історії краю. Господарки та городники знаходять в ній корисні поради, фірмові рецепти тощо. А ще, редакція велику увагу приділяє листам своїх дописувачів, в яких вони закликають розібратися в різних життєвих обставинах. І газетярі роблять все від них залежне, щоб спільно з громадою змінити життя на краще, викриваючи горе-керівників, що власні інтереси ставлять вище людських, змушують звернути увагу громадськості і влади на такі неподобства. 
Думається, що мешканці Буринщини цінують свою газету, бо це — літопис їх життя, порадник, друг, який завжди поруч. 
Сумська обласна універсальна наукова бібліотека має у свої фондах примірники газети з 1960р. Всі зацікавлені можуть їх переглянути у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії. 
Бажаємо колективу редакції газети «Рідний край» подальшої плідної роботи на ниві об’єктивного і неупередженого висвітлення подій сучасного життя Бурині та району. Намагайтеся й надалі виступати проти несправедливості та вшановувати і підтримувати простих людей, що живуть поруч. 
Великих вам успіхів у вашій непростій, але такій необхідній справі! 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика