Українські чорноземи – яка їхня доля?

У сучасних умовах ведення сільського господарства під час переходу на ринкові засади виробництва спостерігається різке зниження родючості грунту. Цінність кожного гектара орних земель кожного року зростає. Це відбувається не тільки в економічній площині, де оперують поняттями прибуток, рентабельність, капіталомісткість тощо. Цінність таких територій для людей підвищується і в площині чисто біологічній. 
Адже тільки такі землі здатні формувати харчові продукти, без яких саме існування людини опиняється під великим знаком питання. Чорноземам звичайним раніше хоча й була характерна висока стійкість проти деградації, проте за інтенсивного традиційного обробітку вони втрачають цю здатність через значні втрати гумусу та погіршення фізичних властивостей грунту 
Відродити грунт, зупинити деградаційні процеси, дбайливо використовувати кожен гектар орної землі – про це спілкувалися учасники скайп-конференції «Грунти і їх родючисть: міфи і реальні факти». 
Отож зустріч користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки в Інтернет-просторі з науковцями сумської і черкаської філій державної установи «Інститут охорони грунтів України», студентами-землевпорядниками та науковцями Сумського будівельного коледжу, фахівцями агропромислового виробництва 22 жовтня 2019 року була цікавою і корисною. 
Науковці ґрунтовно і компетентно відповідали на всі запитання присутніх на скайп-конференції в бібліотеці. 
Ця зустріч в онлайн-режимі була цікавою і отримана інформація допоможе молоді в опануванні цікавої, корисної для суспільства професії землевпорядника, а виробничників спонукає звернути особливу увагу на проблему раціонального і збалансованого землекористування та охорону грунтів не тільки в межах своїх господарств, а й в цілому в Україні.












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика