Греки на теренах України

«ГРЕКИ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ» – таку назву має цикл книжкових виставок, організований у відділі мистецтв Сумської ОУНБ, де з 2013 року працює Грецький національний інформаційно-культурний центр. Чергова експозиція присвячена дворянському роду КАПНІСТІВ, представники якого були тісно пов’язані з Сумщиною.

Родовід Капністів ведеться від древнього роду Капнісосів, православних греків. Виставка приурочена до 260-річчя від дня народження видатного поета, драматурга, родоначальника сатиричної комедії, громадського діяча Василя Васильовича Капніста (1758–1823), який був членом просвітницького гуртка О. О. Паліцина в с. Попівка (нині с. Залізняк Сумського району) – славнозвісної Паліцинської академії. Одна з вулиць Сум тепер носить ім’я В.В. Капніста.

З Сумщиною тісно пов’язаний ще однин представник цього славетного роду – останній володар маєтку у селі Михайлівка Лебединського повіту граф Василь Олексійович Капніст (1838–1910) – нащадок гетьмана Павла Полуботка, онук поета Василя Васильовича Капніста, відомий громадський діяч і меценат. Граф В. О. Капніст розумівся на мистецтві, мав у своєму маєтку чудову колекцію живопису та графіки, родинний архів та багату бібліотеку. Значна частина творів мистецтва, меблів, посуду з Михайлівського маєтку зберігаються зараз у фондах музеїв Лебедина.

Окрема частина виставки присвячена легендарній кіноактрисі Марії Ростиславівні Капніст (1913–1993), людини великої власної гідності і рідкісної духовної краси, яка сповна виправдала девіз, вписаний у герб пращурів, - «В полум’ї непохитні». Минулого року гостем Грецького центру була її донька Радислава Капніст, яка вже неодноразово бувала на Сумщині.

В експозиції виставки представлені книги і статті про життя та діяльність представників роду Капністів, публікації краєзнавців Сумщини.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика