Масляну гуляємо - весну зустрічаємо
Масляна - одне з найулюбленіших свят українського народу; це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи.
Це свято не закріплене за певним днем календаря, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. У 2018 році Масляна припадає на 12-18 лютого.
З днями Масляниці пов’язано багато жартів, примовок, пісень, прислів’їв та приказок:
Масляну гуляємо - весну зустрічаємо.
Масляна, Масляна, яка ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна.
Без млинців не Масляна.
Не завжди котові Масляна, буде і Великий піст.
Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною і млинці, як символ сонця.
Млинці на Масляну готують за найрізноманітнішою рецептурою і з будь-якою начинкою - все залежить від майстерності хазяйки та наявних інгредієнтів.
Пропонуємо Вашій увазі декілька оригінальних рецептів млинців:
Просійте борошно з сіллю у велику миску і зробіть поглиблення. Влийте в нього яйця, трохи молока кімнатної температури і додайте цукор. Збийте яйця з молоком, поступово все більше і більше захоплюючи борошно і потроху додаючи молоко. Має вийти густе, як сметана, тісто. Збивайте, поки воно не стане однорідним. Влийте в тісто рослинне масло. Не припиняючи збивати, влийте залишок молока. Тепер тісто має нагадувати по консистенції нежирних вершків.
Нагрійте сковороду і змастіть її рослинною олією або шматочком сала. Тепер все готове, щоб смажити млинці!
Збийте яйця з цукром, додайте протертий сир, влийте молоко, посоліть, добре все перемішайте. Невеликими порціями всипайте борошно, добре розмішуючи тісто. Смажте на олії, перевертаючи млинці. Подавайте зі згущеним молоком або варенням.
Через 20 хвилин ще 400мл молока доводимо до кипіння і повільно виливаємо в тісто, добре розмішуючи. В кінці додаємо в тісто приблизно 100 мл рослинного масла і розмішайте. Відразу випікаємо млинці на середньому вогні. Виливаємо на сковороду тісто ополоником. Видно, як воно відразу починає підніматися і все покриватися дірочками. Готові млинці складаємо один на один і змащуємо вершковим маслом. Подаємо з медом або варенням.
Перед приготуванням начинки мак варто замочити в окропі на 30-40 хвилин. Потім воду злити, мак трохи віджати і розтерти його в ступці, поступово додаючи цукор до отримання густої маси. Макову начинку загорнути в млинці. Перед подачею млинці змастити вершковим маслом і трохи прогріти в духовці.
Завітавши до відділу документів із економічних і технічних наук (III поверх, зала № 11), ви знайдете багато цікавого та корисного з питань кулінарного мистецтва (в тому числі і безліч рецептів млинців), перегорнувши сторінки книг та періодичних видань, які є у нашому відділі.
Це свято не закріплене за певним днем календаря, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. У 2018 році Масляна припадає на 12-18 лютого.
З днями Масляниці пов’язано багато жартів, примовок, пісень, прислів’їв та приказок:
Масляну гуляємо - весну зустрічаємо.
Масляна, Масляна, яка ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна.
Без млинців не Масляна.
Не завжди котові Масляна, буде і Великий піст.
Головною їжею на Масляну є вареники з сиром і сметаною і млинці, як символ сонця.
Млинці на Масляну готують за найрізноманітнішою рецептурою і з будь-якою начинкою - все залежить від майстерності хазяйки та наявних інгредієнтів.
Пропонуємо Вашій увазі декілька оригінальних рецептів млинців:
Млинці без начинки
Інгредієнти: 3 яйця, склянка борошна, півтори склянки молока, столова ложка соняшникової олії, 50 г розтопленого вершкового масла, чайна ложка цукру, сіль.Просійте борошно з сіллю у велику миску і зробіть поглиблення. Влийте в нього яйця, трохи молока кімнатної температури і додайте цукор. Збийте яйця з молоком, поступово все більше і більше захоплюючи борошно і потроху додаючи молоко. Має вийти густе, як сметана, тісто. Збивайте, поки воно не стане однорідним. Влийте в тісто рослинне масло. Не припиняючи збивати, влийте залишок молока. Тепер тісто має нагадувати по консистенції нежирних вершків.
Нагрійте сковороду і змастіть її рослинною олією або шматочком сала. Тепер все готове, щоб смажити млинці!
Млинці з сиром
Інгредієнти: 200 грамів м’якого сиру, 2 яйця, 1 склянка молока, 1 склянка борошна, 3 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка солі.Збийте яйця з цукром, додайте протертий сир, влийте молоко, посоліть, добре все перемішайте. Невеликими порціями всипайте борошно, добре розмішуючи тісто. Смажте на олії, перевертаючи млинці. Подавайте зі згущеним молоком або варенням.
Заварні млинці
Інгредієнти: 2 склянки кефіру, 2 склянки борошна, 4 яйця, 2 склянки окропу, 3 ст. ложки олії, ½ ч. ложки соди, 1 ч. ложка солі,2 ст. ложки цукру.
Збовтайте яйця з цукром і сіллю. Дуже повільно, постійно мішаючи, влийте окріп. Яйця не згорнуться, якщо вливати маленькими порціями! Повинна утворитися піна. Влийте кефір, розмішайте. Додайте соду, невеликими порціями борошно, олію. Все добре вимішайте і дайте постояти 15 хвилин. Сковороду змастіть олією і добре розігрійте. Змащувати сковороду більше не потрібно, тому що олія вже є в тісті. Млинці дріжджові пишні
Інгредієнти: 800 мл молока, 3 яйця, 4 ст. л. цукру, ½ ч. ложки солі, 600 г борошна, 1 ½ ст.. л. сухих дріжджів, 100 мл олії, масло вершкове для змащування.
400 мл молока підігріваємо до стану парного. Розчиняємо в молоці дріжджі з цукром. Додаємо борошно, сіль, яйця і добре вимішуємо. Ставимо готову опару в тепле місце на 20 хв. Через 20 хвилин ще 400мл молока доводимо до кипіння і повільно виливаємо в тісто, добре розмішуючи. В кінці додаємо в тісто приблизно 100 мл рослинного масла і розмішайте. Відразу випікаємо млинці на середньому вогні. Виливаємо на сковороду тісто ополоником. Видно, як воно відразу починає підніматися і все покриватися дірочками. Готові млинці складаємо один на один і змащуємо вершковим маслом. Подаємо з медом або варенням.
Млинці з маком
Інгредієнти: 3 яйця, 0,5 л молока, 1 ст. борошна, 2 ст. л рослинного масла, сіль, цукор за смаком. Для макової начинки: 250 г маку, 100 г цукру.
Яйця збити з борошном, поступово додаючи молоко. В кінці додаємо сіль, цукор і рослинну олію. Тісто має бути рідким, однорідним, без грудочок. Випікайте на сухій, добре прогрітій сковороді. Перед приготуванням начинки мак варто замочити в окропі на 30-40 хвилин. Потім воду злити, мак трохи віджати і розтерти його в ступці, поступово додаючи цукор до отримання густої маси. Макову начинку загорнути в млинці. Перед подачею млинці змастити вершковим маслом і трохи прогріти в духовці.
Завітавши до відділу документів із економічних і технічних наук (III поверх, зала № 11), ви знайдете багато цікавого та корисного з питань кулінарного мистецтва (в тому числі і безліч рецептів млинців), перегорнувши сторінки книг та періодичних видань, які є у нашому відділі.
Коментарі
Дописати коментар