Музичний світ Мікаела Тарівердієва

В рамках проекту «Бібліотека – центр діалогу культур» співробітники відділу мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки підготували меморіальну виставку «Лицар музичного світу», присвячену 85-річчю від дня народження видатного вірменського композитора Мікаела Тарівердієва (1931–1996). Його музика продовжує жити і хвилювати серця слухачів багато років, її можна пізнати за кількома тактами. Мікаел Тарівердієв ­– заслужений діяч мистецтв, народний артист, лауреат 18 премій, в тому числі премії Американської академії музики.

Композитор набув величезної популярності як автор музичних хітів із понад 130 кінофільмів, серед яких культові стрічки тих часів «Іронія долі, або з легким паром!» та «Сімнадцять миттєвостей весни».

Окрім цього, вірменський композитор – автор камерних, вокальних циклів, 4 балетів, 4 опер. Багато і успішно працював Тарівердієв в музично-театральних жанрах, писав інструментальну музику: концерти та симфонії для органу (симфонія «Чорнобиль»), концерти для скрипки з оркестром, фортепіанні прелюдії, романси. Особливе визнання завоював композитор і як піаніст, яскравий виконавець власних творів. Впродовж довгого часу він очолював гільдію композиторів кіно Спілки кінематографістів і був керівником Міжнародної благочинної програми «Нові імена». Творчість М. Тарівердієва – одна з вершин музичної культури ХХ століття.

В експозиції виставки представлені публікації про життєвий та творчий шлях композитора, спогади про видатного Маестро, нотні видання та звукозаписи. Відвідувачі бібліотеки можуть прослухати вокальні та інструментальні твори М. Тарівердієва, переглянути документальні фільми, присвячені великому сину вірменського народу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика