«Микола Лукаш: спадщина, спогади, пам’ять»,

До 100-річчя від дня народження найвидатнішої постаті сучасності – всесвітньовідомого перекладача, знавця майже 20 мов, нашого найзнаменитішого земляка Миколи Олексійовича Лукаша відбувся скайп-марафон «Микола Лукаш: спадщина, спогади, пам’ять», в якій взяли участь бібліотекарі, музейники, письменники з Кролевця, Глухова, Сум.
Директор Кролевецького краєзнавчого музею Анатолій Карась познайомив із експонатами, присвяченими М. Лукашу та новим експонатом, подарованим київськими скульпторами музею – погруддям Миколи Лукаша. Співробітник музею Олег Пластун розповів про участь музейників у конференції. Завершив виступ власною поезією, присвяченою Лукашу. Не залишив байдужим виступ Світлани Малиношевської, яка високо оцінила всю творчість, як перекладача і як особистості вцілому. Бібліотекарі познайомили учасників марафону з виставкою та бібілографічним оглядом видань.
Учні, переможні конкурсу читців, прочитали поетичні твори, перекладені М. Лукашем.
Глухівські краєзнавці говорили про досягнення Лукаша. Микола Гурець познайомив з дослідженнями про перекладацькі і творчі зв’язки П. Куліша і М. Лукаша. Про світ єврейської лірики розповів Михайло Часницький.
Спогадами про зустріч з Миколою Лукашем поділився поет, журналіст, перекладач Олександр Вертіль та прочитав власний вірш-присвяту «Солов’ї Миколи Лукаша».
Про необхідність популяризації творчості М. О. Лукаша в дитячих книгах, радіо, телебаченні говорив Юрій П’ятаченко.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика