Пантелеймон Куліш: класик на терезах історії








З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша, уродженця Сумщини, письменника,перекладача, історика, фольклориста, громадського діяча, однієї з визначних постатей національної культури, працівники відділу абонемента Сумської обласної наукової бібліотеки провели краєзнавчий скап марафон «Не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно».
До заходу приєдналися бібліотечні працівники та краєзнавці бібліотек області.
Керівник клубу за інтересами краєзнавчого напрямку «Воронізький літописець» Шосткинської центральної районної бібліотеки Міллєр Наталія Василівна, оперуючи історичними документами, розвінчала міфи стосовно життя та творчості славетного земляка.
Всі інші учасники скап марафону, спробували розібратися у постаті Куліша та оцінити його внесок в культуру нашого народу, доторкнутися до особистості цього генія та намагалися розкрити найцікавіше з біографії та творчості Пантелеймона Олександровича, що пов’язувало його з їхнімирайонами.
Ірина Михайлівна Козлова, авторка трьох поетичних збірок, численних публікацій у альманахах, періодиці та інтернет-виданнях, член Національної спілки письменників України, керівник літературної студії «Джерела», розповіла про дружину П. Куліша Ганну Барвінок, про той період коли вона навчалася у Конотопі. Місцевий письменник, поет, член літературної студії «Джерела»Федір Васильович Рижий, прочитав власний вірш-посвяту до ювілею земляка.
У Глухівській районній бібліотеці краєзнавець, поет, членНаціональної спілки журналістів України, автор поетичних збірок Микола Петрович Гуровець ознайомив з маловідомими фактами з життя Пантелеймона Куліша, що пов’язані з глухівським краємта звернув увагу на літературно-критичні статті Миколи Зерова про П. Куліша.
Провідний бібліограф, Марєй Тетяна Євстигніївна, розповіла про дослідження В. В. Терлецького, який вивчав зв’язки Куліша з Кролевеччиною. Він підтвердив факт, що Пантелеймон Куліш згадував річку свого дитинства Есмань, що на станції Кролевець була дописана 17 глава «Чорної ради». Ці дані містяться в «Записках» М. М. Белозерського і знаходяться в Національній науковій бібліотеці України ім. Вернадського.
Цікавою була розповідь Валерія Івановича Бєлашова, краєзнавця, доцента кафедри історії і правознавства історико-філологічного факультету Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, автора книг «Глухов – забытая столица Гетьманской Украины», «Глухів – столиця Гетьманської і Лівобережної України» та книги «Глухів – столиця Гетьманської України (1708-1782 рр.: (від перших поселень до сучасності)» про опис Пантелеймоном Кулішем Малоросійської колегії в романі «Михайло Чарнышенко, или Малоросиявосемьдесят лет назад».
Провідний бібліотекар відділу обслуговування Сумської обласної наукової бібліотеки Тетяна Барабан презентувала учасникам заходу бібліографічну пам’ятку «Захисник ідеалів нації», підготовлену до ювілею П. Куліша, яка містить матеріали україномовного фонду Канадсько-Української бібліотеки Сумської ОУНБ, де зібрані видання, надруковані українською діаспорою в країнах свого проживання.
Присутня на скап марафоні сумська письменниця Марина Реух поділилася з присутніми своїми враженнями про перший історичний роман українською мовою П. Куліша «Чорна рада», акцентувала увагу на тому, щохарактернимиознакамицьоготвору єзахоплюючий сюжет, яскравіколоритніобрази, драматичніситуації, багатствомови.
Своєрідним музичним подарунком для присутніх була пісня на вірші щирого друга Пантелеймона Куліша, геніального українця Тараса Шевченка у виконанні авторки музики Ольги Козаченко.
Всі учасники підтвердили переконання в тому, що Пантелеймон Куліш – незабутня постать в новій українській літературі, творча спадщина якого залишається вічною для українців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика