До 100-річчя Бою під Крутами

Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути!

29 січня 1918 року відбулась битва під Крутами, яка стала символом героїзму та самопожертви української молоді в боротьбі за самостійність, волю та незалежність України. Тоді холодного січневого дня в нерівному бою проти переважаючих сил ворога виступили зовсім юні, але нескорені захисники своєї Батьківщини.
До 100-річчя бою під Крутами працівниками читального залу для юнацтва обласної наукової бібліотеки провели цикл заходів, які відображають трагічні сторінки історії України початку ХХ століття.
Для учнів 9-х, 10-х класів школи №20 провели урок історії «Згадаймо юність, що горіла в Крутах». Для кадетів Ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. І. Харитоненка «Кадетський корпус» проведено вечір пам’яті «Крути – жертовність в ім’я України». Старшокласники дізнались про молодих героїв, що полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які проривались до Києва. Їх подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни.
До уваги відвідувачів в холі бібліотеки організована книжкова виставка «Нескорені! Пам’ятаємо героїв Крут», на якій представлені історичні матеріали та статті, що розкривають хід та причини трагедії, а також поетичні та літературні твори, публіцистика,  спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика