КРИМСЬКИЙ БІЛЬ

У відділі мистецтв Сумської обласної наукової бібліотеки розгорнуто виставку, присвячену Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Матеріали експозиції розповідають про історію народу, який сьогодні відстоює свої права та відроджує свою самобутню культуру. 
 Грім геноциду вдарив по кримських татарах 18 травня 1944 року. На цілий народ було поставлено тавро злочинця. Нищівний вихор підхопив ешелони переповнених вагонів-«телятників» і розсіяв по імперії. В благенькій одежині людей було викинуто в болота, піски, сніги… Почалися роки тяжких страждань та поневірянь.
Однією з найнадійніших опор в житті кримськотатарського народу була культура, зокрема фольклор. Музика, пісня, легенда нагадували людям, хто вони, якого роду, дарували хвилини забуття, переносили їх на рідну землю, вселяли віру в повернення.
Безстрокове заслання народу тривало 46 років. Нарешті кримські татари повернулися на свою батьківщину, де формувалися як етнос, де знаходяться могили предків, давні пам’ятки їхньої історії.
Яскравим свідченням того, що народ вистояв, не втратив творчих сил, відновив історичну справедливість стали фільми «Хайтарма» (2013) та «Чужа молитва» (2016), зняті відомим актором і режисером Ахтемом Сеїтаблаєвим.
Співає про любов до свого народу, своєї батьківщини – українського Криму –співачка кримськотатарського походження, народна артистка України Джамала, яка стала переможницею 61-го пісенного конкурсу «Євробачення» (2016) – виконала пісню «1944», присвячену чорним сторінкам в історії свого народу.

Докладну інформацію про фільми, музику, книги, присвячені трагічній долі кримськотатарського народу, можна переглянути за посиланнями:
https://24tv.ua/lifestyle/ru/golos_krymskih_tatar_pesni_filmy_i_knigi_o_tragedii_naroda_v_den_75_godovshhiny_n1154992?fbclid=IwAR0Cee3ua2_FNnMMQNQ8XZ1rNx86MQGbiaOIPUQ-5RbMJaZPhuxvUkuZnh0
https://ukranews.com/news/497602-tragedyya-18-maya-chto-nuzhno-znat-o-deportacyy-krymskykh-tatar?fbclid=IwAR2aOo4OP2bgxu7lX67JEoEtNISZhDWooWEP9sp5A0Q7KA-S9arfq10z0TQ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика