Долі храмів – що долі людські

Україна – багатонаціональна країна. Тільки на території Сумщини живуть представники біля 100 національностей. З давніх давен Слобожанщина стала другою батьківщиною для вірмен – одного з найстаріших християнських народів на Землі. Християнство стало державною релігією Вірменії ще у 301 році. Одним з найважливіших чинників, що допомагав вірменам плекати свою національну самобутність, була Вірменська Апостольська Церква. До сьогодні у вірмен збереглося прислів’я: «Коли вірменина питають, хто він за національністю, він каже – християнин. А коли питають, хто він за вірою, він каже – вірменин».

Українські вірмени не забувають про своє коріння. Нині в Україні відбувається процес відродження вірменської культури, віри і традицій, ведеться робота по вивченню національної історико-культурної та духовної спадщини, взаємозв’язків вірменського та українського народів. Спілка вірмен України розпочала реалізацію програми формування вірменського книжкового фонду, в рамках якої до головної бібліотеки Сумщини вже надійшла низка цінних вірменознавчих видань. Деякі з них представлені в експозиції книжкової виставки «Долі храмів – що долі людські», відкритої нещодавно у відділі мистецтв, який плідно співпрацює з Сумською обласною організацією вірменської культури «Арцах».

Вірменські храми залишили вагомий слід в історії архітектури України і є одним з прикладів розвитку вірмено-українських взаємовідносин з давніх часів. Як правило, кожен населений пункт, де мешкали вірмени, мав по одній, а то й більше храмових споруд. У всі часи храми були центрами суспільного життя релігійних громад, осередками освіти та культури. Тому їх руйнування було не просто закриттям, а й замахом на духовність. За радянських часів вірменські храми зазнали значних втрат, деякі були знищені назавжди.

Невелика за обсягом, але змістовно багата експозиція виставки дає відвідувачам можливість ознайомитись з історією, характерними традиціями та звичаями Вірменської церкви, літературою про храми, монастирі, церковний живопис.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика