До Дня Незалежності України


Книжкова виставка «Незалежна моя Україно, пишна квітка планети Земля» організована працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки до Дня Незалежності України. На виставці представлено літературу з історії України, видання про легендарні постаті країни, про тернистий шлях української нації до самовизначення, а також духовну велич держави.

Видання із серії «Невідома Україна» розкривають забуті або непізнані сторінки з української історії та культури, сакрального мистецтва, науки і техніки, життя та творчості видатних особистостей.

На виставці представлені книги останніх років видання, які об’єднує спільна тема – особа в історії України. Особисті якості визначних діячів минулого України (П. Сагайдачного, Б. Хмельницького, І. Виговського, П. Дорошенка, І. Мазепи, Д. Апостола, К. Розумовського, П. Скоропадського, М. Грушевського), яким присвячені видання, їхні розум і воля, інтелект і світогляд, симпатії й антипатії справляли неабиякий вплив на перебіг подій, історичний процес, відтворювали багатобарвний колорит епохи, який мають відчути й нащадки. Видання покликані спонукати читачів до роздумів про історичні події та суспільно-політичні процеси.

Окремим розділом представлено Сумщину.

Кожен підрозділ представлений особистостями Сумщини, видатними людьми відповідного періоду історії – «Од Калниша вісті», «Іван Самойлович», «Конотопська битва 1659р.», «Лексикон доби козаччини», «Династія Харитоненків».

Увагу тих, хто цікавиться краєзнавством, без сумніву привернуть книги Віктора Вечерського «Українські монастирі», де йдеться про найвідоміші монастирі Сумщини, та «Гетьманські столиці України», присвячену малодослідженому феномену української історії та культури – тим містам, які виконували столичні функції протягом існування української держави у специфічній формі гетьманату – так званої Гетьманщини – серед яких був і наш Глухів.

Окрасою святкової експозиції стали видання «Художньо-мистецька спадщина Сумщини від давнини до сьогодення», створене за сприянням громадської організації «Сумське земляцтво у м. Києві», книга відомих музикознавців Валентини та Людмили Макарових «І слово в пісні відгукнеться…», присвячена маловідомим сторінкам історії музичної культури нашого краю, збірник «Обрядові пісні Слобожанщини (Сумський регіон)».

Літературна діяльність сумських поетів представлена книгами О.Столбіна, О. Вертіля, М. Гриценка, А. Гризуна, Ю. Царика, Л. Ромен.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика