«Зоряна доля моя»


14 травня 2014 року в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася мистецька академія,  присвячена 100-річчю від дня народження видатної української актриси Неоніли Георгіївни Домбровської.
 
         Згадати про Неонілу Георгіївну прийшли колеги по сцені Народна артистка України Олександра Сокол, Віктор Таценко, діти театру Анатолій Льдов та Неля Дадашева.          Про актрису Н. Домбровську, яка зіграла з нею не одну роль, про  її життєвий і творчий шлях, веселі і сумні сторінки життя розповіла Олександра Сокол. В творчому доробку актриси були ролі вітчизняної і світової класики. Однією з фундаментальних її ролей, за словами Олександри Михайлівни, була роль Дездемони в п’єсі Шекспіра «Отелло». Важливе місце посідала робота над прочитанням образів Шевченкових героїнь: Оксани у «Гайдамаках», Галі у «Назарі Стодолі», Катерини у «Катерині», Степаниди у «Титарівні».


Краєзнавець, справжня шанувальниця театрального мистецтва Ріта Сергієнко, розповіла чим для неї і її друзів був театр «Театр был нашим кумиром. Это были наши университеты. Мы любили актеров за то, что они держали нас людьми. Это было удивительное общение лицо в лицо, глаза в глаза. А Неонила Домбровская всегда для нас была примадоной».
 
Журналіст Пилип Кислиця поділився своїми враженнями від зустрічі з актрисою коли писав статтю для газети «Червоний промінь». Згадуючи роль Софії в «Безталанній», Пилип Маркович розповів, як  вона на мить  перенеслася в ту п’єсу. Ключі, що тримала в руках актриса, раптом перетворилися на дзеркало. За словами журналіста Н. Домбровська була магічною актрисою.
          На цю зустріч завітали ті, хто любить театр, живе ним. Як свідчення любові до видатної актриси, вони з  собою принесли старі фотографії вистав, жваво їх обговорювали, а Олександра Сокол подарувала до фондів бібліотеки свої унікальні фотографії. 

 
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика