Татьянин день!


Татьянин день, Татьянин день, Татьянин день

Є в морозному січні день, прикрашений радісним, весняним настроєм. Його чекають і про нього пам’ятають. Це 25 січня – Тетянин день, день пам’яті  святої мучениці Тетяни Римської (226 р.)
Свята мучениця Тетяна була родом із сім`ї знатного римлянина, але її батько разом з тим був таємним християнином, адже на той час у Римській імперії не дозволялося сповідувати вчення Ісуса Христа. Від свого батька свята Тетяна отримала виховання, яке ґрунтувалося на засадах християнської моралі. За милосердя до людей та міцну віру в Бога вона сподобилася бути дияконисою, тобто служителькою в одній з християнських общин. Цьому покликанню дівчина свідомо присвятила своє подальше життя. Але під час гонінь на християн у 225 році, буквально за сто років до того, як Костянтином Великим було видано Міланський едикт, який дозволив християнам вільно сповідувати свою віру, Тетяна прийняла страждання за Христа. Декілька разів її примушували принести жертву язичницьким богам, але за молитвами святої Тетяни язичницькі капища руйнувалися. За непохитне стояння у вірі та дива, які звершувала свята, її вивели на арену Колізею і піддавали жорстоким катуванням, але мучениця залишалася неушкодженою. Таким чином Господь показував силу її віри та молитви. Насамкінець на арену випустили лева, щоб звір розшматував дівчину, але тварина лащилася до мучениці і замість неї накинулась на знатного сановника Євменія, розірвавши його. Врешті решт язичники, не маючи можливості примусити святу поклонитися язичницьким богам і зректися Христа, винесли їй смертельний вирок – за рішенням суду святій Тетяні відсікли голову.

Сьогодні день Небесного Покровителя, або, як кажуть, день Ангела жінок, які носять ім’я Тетяна. Переклад цього імені з грецької мови буквально означає «устроїтелька». Хочеться побажати, щоб життя всіх, хто названий на честь святої мучениці Тетяни, улаштовувалося згідно з Євангельським вченням і ці жінки у своєму житті насправді несли мир світу.

З кінця XVIII ст. на Русі день пам’яті святої мучениці Тетяни став вважатися днем студентства. Це пов’язано із затвердженням цього дня у 1755 році Імператорського указу про заснування вищого світського навчального закладу – Московського університету та двох гімназій. З часом при університеті було засновано храм на честь святої мучениці Тетяни. Студенти, звичайно, святкували цей день, який традиційно супроводжувався торжествами та гуляннями. Під час таких святкувань траплялося, що городовий, побачивши студента, чемно кланяючись, запитував, чи не треба пану студенту допомогти у чомусь.

Безумовно, це студентське свято має наслідувати, перш за все, любов до науки, любов до знань, але тих знань, які підкріплюються Христовою вірою, адже знання і віра в Бога – це потужна творча сила, яка допомагає молодій людині стати повноцінним членом суспільства.


Танюшкин сайт  www.tatka.com.ua   – для Вас і про Вас! Тут знайдете все, що пов’язано з цим іменем – прекрасна добірка віршів, пісні та ін.


Дорогі Тетянки, Танюшки, Татки! Вітаємо і ми Вас! Бажаємо любові, успіхів, тепла і достатку в родинах. Всього найкращого!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика