Ювілей Майстра

15 квітня виповнюється 75 років від дня народження видатного українського кінорежисера, сценариста, продюсера Романа Гургеновича Балаяна (1941). До цієї знаменної дати у відділі мистецтв оформлена книжкова експозиція «Кіно як натхнення».

Вірменин за походженням (родом із Нагірного Карабаху), він починав здобувати освіту в Єреванському театральному інституті, а закінчив навчання вже в Київському інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (майстерня Тимофія Левчука). За свого неформального кінематографічного вчителя вважає Сергія Параджанова, хоча й не став послідовником його екранної естетики.

Режисер постійно працював на Київській кіностудії ім. О. Довженка, де створив стрічки: «Каштанка» й «Поцілунок» (за Чеховим), «Відлюдько» (за Тургенєвим), «Польоти уві сні та наяву», «Бережи мене, мій талісмане», «Філер». Творча доля Романа Балаяна щаслива – він зняв 14 ігрових і документальних фільмів, серед яких «Анатоль Петрицький» та «Ніч у музеї Параджанова».

Роман Балаян нині самодостатня постать в українському кіно, його творчість – яскрава сторінка нашої національної культури. Він, як і Сергій Параджанов, став органічною частиною світового духовного простору.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика