Публікації

Показано дописи з квітень, 2014

«Відбутися б мені одним життям – за два, Щоб світові надбать краси, любові й діла!..»

Зображення
          В Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація книги «Верем’я» сумського поета Юрія Назаренка, лауреата Всеукраїнських літературних премій ім. Олександра Олеся та Ярослава Дорошенка .          Протягом вечора звучали теплі слова вдячності за його творчу працю на літературній ниві, прихильники таланту виконали поезії автора.  Юрія Назаренка   вітали керівники  Білопільської районної бібліотеки, державного навчального закладу «Білопільське вище професійне училище»,   директор та учні Пушкарівського навчально-виховного комплексу, однокурсники, друзі по перу. Дружина Ольга, з якою доводиться розділяти життєві миттєвості, розповіла, що вона для нього є критиком і порадником у творчості. Микола Смажник, пригадавши роки навчання в інституті, виконав пісню, яку в роки студентства вони часто співали під час відпочинку.          Тепла, привітна атмосфера справила незабутнє враження на всіх присутніх.               

Інформаційна година «Великдень – свято Воскресіння»

Зображення
  Глядачами і учасниками заходу були відвідувачі  Територіально-реабілітаційного центру «Берегиня». Бібліотечні працівники підготували захід  за матеріалами православних часописів: «Фома в Україні», «Отрок», «Мгарский колокол» та «Церковної православної газети».       Присутні прослухали розповідь «Історичні віхи святкування Великодня», де розкрито зміст Пасхи не тільки закладений у релігійному фольклорі, а і в апостольських словах «Якщо Христос не воскрес, то і проповідь наша тщетна, тщетна і віра ваша».        Почитали уривки з книги Івана Шмельова «Літо господнє» про святкування Великодня в XIX столітті, ознайомилися з оглядом періодики. Переглянули відеофільм «Свято із свят» про торжество Воскресіння Христового.

Поезія гусара Дениса Давидова лунає у бібліотеці

Зображення
Літературно-музичний вечір «Пишаємося славою твоєю», був присвячений 230-річчю від дня народження Дениса Давидова, найяскравішої особистості XI Xст. – легендарного гусара і поета. Особливим є те, що герой Вітчизняної війни 1812р., служив в Охтирському гусарському полку, який дислокувався на території нашої області. Глядачі і учасники заходу були вражені творч і стю Дениса Давидова, яка пронизана глибокими патріотичними почуттями гусарства: доблесть, гідність, честь, відданість Батьківщині, які і сьогодні набувають великого значення. Поетична спадщина Дениса Давидова невелика, але енергійна і патріотична. Вірші та романси на його слова, звучали протягом вечора  у виконанні тріо  «Неслыханная прибыль» м.Запоріжжя ( Тетяни Прибиль, Миколи Ісаєва, Сергія Ігнат’єва, членів клубу авторської пісні «Булат», учасників XXVI Міжнародного фестивалю авторської пісні, який проходив  з 11- 13.04.2014 р. м. Суми).          По завершенню зустрічі співробітники відділу  абонементу побажали при

Країна Романія

Зображення
До Міжнародного дня ромів, який відзначають у всьому світі 8 квітня, в рамках проекту «Бібліотека – центр діалогу культур» у відділі мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки розгорнуто велику книжкову експозицію «Країна Романія». Матеріали виставки розповідають про історію, звичаї, традиції цього талановитого народу, сучасні проблеми ромів в Україні та світі. Особливе місце належить виданням про музичну культуру ромів, видатних виконавців, історію славнозвісного театру «Ромен» та творчий шлях відомого співака, актора та режисера Миколи Сліченка. На виставці представлені матеріали про ромів Сумщини – альманах «Ромале», а також художні твори, грамплатівки, ілюстрації, нотні збірки, рецензії на фільми та інші видання.  

Благодійна акція

Зображення
В Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося підведення підсумків IV благодійної акції «До Світлого Дня – світлі вчинки», зі збору коштів на лікування онкохворих дітей Сумщини у відділенні гематології та онкології Сумської обласної клінічної лікарні, яка проходила за ініціативою Сумської єпархії Української Православної церкви та обласної телерадіокомпанії. В заході прийняв участь архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій. В своєму слові Владика відмітив роль книги і бібліотеки в освіті і вихованні, поділився своїм досвідом духового і культурного становлення через книгу, наголосив на однокореневі слова «Біблія» і «Бібліотека». Архієпископ відмітив значення Біблії в житті кожної людини і передав в дарунок бібліотеці унікальне видання «Біблії». В ході акції було зібрано 4000   грн. 

Творчість наших читачів

Зображення
«Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Ліна Костенко В справжнє свято поезії перетворилась зустріч-презентація першої поетичної збірки «Надією прийдешність увінчай» Сніжани Вечорки. До бібліотеки завітали справжні шанувальники поезії – відвідувачі літературної студії «Зерна», студенти філологічних факультетів Сумського педагогічного університету ім. А. С. Макаренка, студенти Сумського вищого училища мистецтва і культури ім.Д.С.Бортнянського, друзі, земляки поетеси з Лебединщини. Присутній на зустрічі письменник, член Національної Спілки письменників України Царик Юрій Миколайович розповів про свої враження від поезії Сніжани: «Роздуми та  емоційні  переживання авторки свідчать про небайдужість до суспільства і самого життя в цілому». Слухаючи поезії у виконанні Сніжани Вечорки присутні відчували, що вірші йдуть від щирого серця, авторка бажає подарувати слухачам часточку себе.  Учасники заходу Людмила Клименко, Ніна Мамедова, Оксана Михайл

Їх об’єднав Шевченко

Зображення
На Сумщині у мирі і злагоді живуть представники понад 90 національностей. Вони мають можливість розвивати свої традиції і культуру, вивчати історію і рідну мову. Духовні здобутки кожної етнічної громади збагачують культуру України, закладають міцний фундамент для міжнаціональної злагоди, толерантності, співпраці та порозуміння. Бібліотеки – важливі ланки в системі етнокультурної комунікації. Тому одним з пріоритетних напрямків роботи відділу мистецтв Сумської обласної  універсальної наукової бібліотеки є робота в рамках проекту «Бібліотека – центр діалогу культур». Учасниками вечора міжнаціонального спілкування «Шевченко у кожного свій» , що пройшов у бібліотеці 6 квітня, стали представники азербайджанської, грецької, польської спільнот нашого міста. Саме з цими національно-культурними товариствами  протягом багатьох років співпрацює відділ мистецтв. Захід було присвячено 200-річчю від дня народження великого сина українського народу. Свій музичний дарунок учасникам свята пі

Поезія дерева

Зображення
Наприкінці 2010 року відвідувачі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки мали змогу вперше познайомитися з творчим доробком талановитої сумської художниці Людмили Юхти, яка працює в техніці аплікації зі шпону та маркетрі (інкрустації з тонких пластинок деревини). І ось – нова зустріч з творчістю майстрині декоративно-ужиткового мистецтва.    Невеличка, але дуже цікава виставка її робіт розгорнута зараз у відділі мистецтв.  Це пейзажі, натюрморти, тематичні композиції, виконані з великою майстерністю.

Батик Альони Мюлінг

Зображення
Багаторічні творчі зв’язки поєднують відділ мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки з авторською студією «Батик» Тетяни Миколаївни Суркової. Доброю традицією стало проведення персональних виставок членів цієї студії. Вже вдруге свої чудові роботи демонструє в бібліотеці  Альона Мюлінг. Художниця має свій неповторний стиль, не боїться експериментувати з кольором, її роботи наповнені світлом і теплом, і в кожної з них – своя  історія.